Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak (ne)může někdo odeslat mail, který se tváří, jako od poslance?

Asi už víte, že na mailové adresy poslanců přišel e-mail s nabídkou slevy, který se tvářil, jako by odešel z mailu Tomia Okamury. Jelikož mě IT živí už 8 let, chtěl bych se k tomu vyjádřit...

Začnu stručně. Pro ty, kteří nemají rádi dlouhé texty. Živím se jako IT admin a správa poštovních serverů patří už 8 let mezi můj denní chléb. To jen abyste si nemysleli, že vařím z vody. A proto, když jsem se dozvěděl, že e-mail byl údajně podvrh, okamžitě jsem začal kroutit hlavou. Teď už víme, že to podvrh byl a proto nám zbývají dvě možnosti:

1) Pan Okamura nechal poslat e-mail s falešnou hlavičkou, aby v případě selhání plánu A mohl přejít na plán B, kterým je trestní oznámení a distancování se od e-mailu. To mi přijde až příliš chytré, ale pokud tomu tak je, tak klobouk dolu.

2) Poslanecká sněmovna má bezpečnostní díru.

A nyní technicky. Když Vám dorazí e-mail, vidíte (logicky) od koho přišel. Zde ovšem narážíme na menší komplikaci. Text v poli "odesílatel" jde velmi snadno pozměnit. Pole odesílatele tam je, aby byla zpráva přehlednější. Pokud chcete vidět opravdového odesílatele, jak jej zpracoval poštovní server, museli byste se podívat do tzv. "hlavičky" mailu. Můžete to považovat za takový "rodný list" zprávy, která obsahuje mnoho informací, které jsou v drtivé většině pro běžného člověka nezajímavé a proto nejsou na první pohled vidět. Proto e-mail mohl vypadat, jako od Tomia Okamury, ale po rozkliknutí hlavičky byste viděli, že odesílatelem je někdo jiný.

"Takže mohou hackeři kdykoliv poslat e-mail, který se bude tvářit, jako by přišel od poslance?!"

Ne tak docela. E-mail tu není od minulého pátku, takže s jeho vývojem samozřejmě přišly i určité nástroje, jak zabezpečit, aby nedošlo ke zneužití. Jedním z nich je tzv. SPF (Sender Policy Framework). Je to jeden ze základních stavebních kamenů elektronické pošty a osobně si nedovedu představit, že by někdo používal poštovní server bez SPF. Ale protože ne všichni pracujeme v IT, rád Vám vysvětlím, jak SPF funguje. Je to totiž velmi jednoduché.

Řekněme, že mám poštovní server pro firmu Václav a.s. Doména mé firmy je vaclav.cz a mé poštovní schránky jsou tedy ve formátu jmeno.prijmeni@vaclav.cz. Pan Tomio Okamura se rozhodne mi poslat e-mail. Vytvoří ho na svém PC a odešle. V ten moment e-mail nejde přímo do mého PC, ale jde nejprve na poštovní server poslanecké sněmovny, pod který spadá jeho adresa. Poštovní server zprávu zpracuje a naváže spojení na můj poštovní server. V ten moment jsou tyto servery jako naši "mluvčí", nebo "pošťáci" (říkejte tomu jak chcete, prostě dělají práci za nás). Můj server dostane e-mail, který říká:

"Ahoj, jsem z adresy tomio.okamura@psp.cz. Můžeš mě prosím doručit na vaclav.johanna@vaclav.cz?"

V dnešní době nemůžeme nikomu věřit. Proto si můj poštovní server zjistí adresu poštovního serveru psp.cz a zeptá se ho:

"Ahoj, mám tu e-mail, který tvrdí, že je od tebe. Můžeš mi prosím říci, z jakých IP adres posíláš e-maily?" (nemusí být pouze jedna)

V tento moment si můj server žádá o onen zmíněný SPF záznam. Záznam, který říká: "poštovní servery domény psp.cz jsou na těchto IP adresách ..." Můj server dostane seznam IP adres poštovních serverů domény psp.cz, slušně poděkuje a vrátí se k odeslanému mailu.

"No, takže ... ptal jsem se poštovního serveru psp.cz a ten mi dal IP adresy, ze kterých odesílá. Ty jsi ale přišel z IP adresy, která v tomto seznamu není. Takže promiň, ale máš smůlu."

Ale jak tedy mohl v případě Tomia Okamury e-mail projít? Díky článku na technetu vím, že psp.cz má SPF záznam. V první moment mě vyděsila představa, že by tam nebyl. A díky stejnému článku víme, že IT oddělení nastavilo poštovní server tak, že informaci o selhání ověření skrze SPF přidá do hlavičky. Do té hlavičky, kterou běžný člověk nikdy neotevře. Místo aby informaci přidal do předmětu zprávy, nebo dokonce zprávu přímo nedoručil. Odkaz na článek zde: https://technet.idnes.cz/podvrhnout-email-je-snadne-neverte-adrese-fgv-/sw_internet.aspx?c=A181120_132551_sw_internet_pka

Asi nic, za co by měly padat hlavy. Ale možná je k zamyšlení, že poslanci nepoužívají další metody, jak takovou mailovou komunikaci zabezpečit. Například digitální podpisy. Což jen umocňuje můj dlouhodobý dojem, že ve státní správě chybí kvalitní odborníci na IT. A pokud nejsou dobře chráněni ani ti nejvyšší, tak co se teprve může dít na úrovni běžných úředníků ...

Autor: Václav Johanna | úterý 20.11.2018 19:00 | karma článku: 34,85 | přečteno: 3290x
  • Další články autora

Václav Johanna

Dva hořící autobusy v Letňanech ve 2 dnech

Včera jsem se pouze díky zpravodajství iDnes dozvěděl o požáru autobusu na zastávce Dobratická. Dnes jsem byl u druhého požáru osobně.

3.12.2015 v 18:32 | Karma: 15,86 | Přečteno: 791x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Václav Johanna

Když solidarita probudí nesnášenlivost

O útocích ve Francii bylo napsáno hodně, pojďme se podívat na ty, co nesouhlasí s náhlou solidaritou a používají k tomu děravé argumenty.

14.11.2015 v 20:10 | Karma: 18,05 | Přečteno: 1819x | Diskuse| Společnost

Václav Johanna

Kde končí diskriminace a začínají pečení holubi rovnou do úst

Vážený pane Hassane, tento příspěvek vzniká v návaznosti na Váš názor, že předseda SSO p. Mach podporuje diskriminaci v případu podnikatelky, která odmítla zaměstnat ženu romského původu. Ač máte právo projevit svůj názor svobodně, rozhodl jsem se rozvést zde na blogu myšlenku o tom, co vlastně ještě je diskriminace a co ne.

4.12.2011 v 12:28 | Karma: 38,23 | Přečteno: 2086x | Diskuse| Společnost

Václav Johanna

Jak paní Pohlová zakázala internety v knihovnách

Tak se jí to nakonec podařilo. Od včerejšího dne stát nedotuje internetové připojení v knihovnách, což pobouřilo zástupce České Pirátské Strany, kteří chystají protest před budovou ministerstva vnitra a chtějí žádat znovuobnovení dotací. Je to ale správný postup? Co když ne vše, co je černé na bílém, je nutně černobílé?

2.8.2011 v 13:52 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Václav Johanna

My, nepřátelé, jsme jedničky

Během předávání medailí za zásluhy se dostalo i na Karla Gotta, Slavíka Českého (toť rodové a druhové jméno). Hodně lidí využilo rozporů, zda si mistr toto ocenění zaslouží a napsalo o tom svůj názor. Mě zaujala věc následující v dnešních zprávách na nejmenované televizní stanici ...

29.10.2009 v 20:52 | Karma: 17,92 | Přečteno: 1180x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1370x
Co píšu není sluníčkové a nejspíš s tím nebudete souhlasit. Ale někdo to říct musel ...

Seznam rubrik